Au fost comemorate victimele accidentului nuclear de la Cernobîl

26 aprilie 2021

La 26 aprilie 2021, s-au împlinit 35 de ani de la una din cele mai tragice accidente nucleare din istorie, ai căror efecte de contaminare au influențat dramatic viața și sănătatea mai multor generații din statele ex-sovietice.

Pentru a comemora victimele avariei de la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl, în incinta căminului de cultură ”George Coșbuc” din orașul Șoldănești a fost organizată  o manifestare solemnă. Pe lîngă conducerea raionului și angajați ai subdiviziunilor Consiliului raional Șoldănești, la eveniment au fost prezenți și colaboratori ai Insepectoratului de poliție Șoldănești, veteranii-participanți la lichidarea consecinței avariei de la Cernobîl, precum și unii oaspeți de onoare.

Evenimentul a debutat cu onorarea Drapelului și Imnului de Stat al Republicii Moldova, în interpretarea fanfarei ”Dumbrava”.

Cu  cuvinte de omagiu la adresa veteranilor calvarului de la Cernobîl au urcat în scenă: Nicolae Mîndru – președintele raionului Șoldănești,  Svetlana Rotundu – deputat în Parlamentul Republicii Moldova,  Igor Ceban – protoiereu, paroh al bisericii ”Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail” din satul Cobîlea și președintele asociației obștești ”Cernobîl” din raionul Șoldănești –Oleg Balaban.

La îndemnul președintelui raionului Șoldănești -Nicolae Mîndru, a fost ținut un minut de reculegere în memoria celor 8 participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl care au plecat din viață.

A urmat prezentarea unei  compoziții teatral-dramatice în interpretarea colectivului de teatru ”TineArt” de la Centrul de Creație a Copiilor, conducător Tatiana Vrăjitoru.

 

Manifestația de comemorare s-a încununat cu depuneri de flori la Monumentul edificat în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl.  

La lichidarea catastrofei de la Cernobâl au participat peste 3500 de moldoveni, din care au decedat 560 de persoane iar alte sute au rămas invalizi pe viaţă. La acțiunile de stopare a consecințelor distructive  ale acestei calamități au participat 19 bărbați din raionul Șoldănești, dintre  care în prezent, doar 11 au rămas în viață.