Atelier de lucru cu tema: „Fertilizarea cu Fosfor a culturilor de câmp în parametrii Agriculturii Ecologice”

21 august 2018

Vineri, 17.08.2018, la Olișcani, în gospodăria ecologică „Micu&Co” SRL, a avut loc un Atelier de lucru pe un câmp demonstrativ cu tema: Fertilizarea cu Fosfor a culturilor de câmp în parametrii Agriculturii Ecologice. Organizator al evenimentului a fost A.O. „People in Need Moldova”.

     La acest eveniment au participat mai mulți agenți economici din raionul Șoldănești și din cele învecinate, interesați de a practica agricultura ecologică. Lansarea acestui eveniment a fost inițiată de Grigore Daraban, reprezentant al A.O. „People in Need Moldova”.

Dumnealui a accentuat că în gospodăria „Micu&Co” SRL, condusă de Alexei Micu, se practică agricultura ecologică pe o suprafață de 287 ha. Pe această suprafață se cultivă grâu „Spelta”, floarea-soarelui, porumb, hrișcă, prună, nuc etc. Ca siderate sunt folosite următoarele culturi: hrișca, muștarul, măzărichea de toamnă ș.a. Sideratele îmbunătățesc structura solului, previn eroziunea și eliminarea substanțelor utile, suprimă creșterea buruienilor și îmbogățesc solul cu azot.

La întrunire au participat unii furnizori de tehnică agricolă și de material semincer pentru culturile de toamnă. Specialiștii invitați la acest eveniment au discutat un șir de chestiuni ce țin de tehnologiile aplicate pentru creșterea producției ecologice.

Bunăoară, Vladimir Todiraș de la Academia de Științe a Moldovei a vorbit despre rolul fertilizării cu fosfor în condițiile agriculturii ecologice și a prezentat mai multe preparate ecologice pentru protecția și fertilizarea culturilor.

Agenții economici invitați i-au adresat un șir de întrebări, și anume:

  • Mihail Sandic, din satul Șipca, s-a interesat de piața de desfacere și de prețurile acestor preparate ecologice;
  • Vasile Belous, conducătorul SRL “VaGaDi” din satul Alcedar, a atras atenția participanților la întâlnire referitor la posibilitatea aprovizionării cu aceste preparate din partea furnizorilor pentru o suprafață extinsă.          

Alexei Micu a prezentat invitaților câmpul demonstrativ, cultivat în sistemul agricol ecologic, dar și  cultivatorul de miriște în complex cu semănătoarea de culturi siderat.

          Pentru Republica Moldova producţia agroalimentară ecologică şi comercializarea ei este o şansă reală de penetrare a pieţelor străine, întrucât cererea de produse agricole ecologice este în creştere. Aceasta poate fi considerată o noua oportunitate pentru exportul produselor agriculturii. Prin urmare, producția ecologică are viitor.

Maxim LOSENCO, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești