Arderea resturilor vegetale – prejudiciu major pentru mediu

27 septembrie 2021

În atenţia autorităţilor publice locale,agenţilor economici şi persoanelor fizice!

În ultimii ani, din  lipsă de mijloace  tehnice şi financiare, sute de hectare de terenutri au fost înghiţite de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăţi, arbori, aducând un prejudiciu colosal mediului înconjurător şi pierderi economice proprietarilor de terenuri. Este greşită părerea unor  agricultori, care consideră că procedeul de ardere a resturilor vegetale ar uşura efectuarea aratului. Savanţii ecologişti au demonstrat  argumentat  faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil in care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.

          Un pericol destul de mare prezintă incendierea resturilor vegetale în apropierea pădurilor, spaţiilor locative, în preajma staţiilor  de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar solda cu o catastrofă ecologică.

          În scopul neadmiterii arderii miriştii, paielor, ierbii uscate din fîşiile  forestiere de protecţie şi a altor resturi vegetale Inspectoratul pentru Protecția Mediului a emis pentru IPM teritoriale o dispoziţie prin care a solicitat să se lucreze cu agenţii economici, care practică creşterea şi colectarea cerealelor și altor culturi agricole, şă informeze populația despre pericolul care poate fi cauzat mediului în rezultatul arderii resturilor vegetale.

          Pe toate cazurile care vor fi depistate inspectorii de mediu vor întocmi procese-verbale cu privire la contravenţie şi vor determina prejudiciul cauzat mediului. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă, chiar dacă în multe cazuri de incendiere a miriştii este greu de identificat vinovatul.

          Inspecţia pentru Protecţia Mediului Şoldăneşti face apel către organele administraţiei publice locale, conducătorii de unităţi agricole, populaţie ca să contribuie la excluderea practicii dăunătoare şi  cu consecinţe negative pentru mediu.

Toate rămăşiţele vegetale trebuie reîntoarse (încorporate) în sol pentru a îmbunătăţi cît de puţin  fertilitatea solului. De la aceasta vom avea numai de cîştigat şi ecologic şi economic.

Leonid Paierele, şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Şoldăneşti