Apel către populația raionului Șoldănești din partea Centrului de Sănătate Publică Orhei

3 august 2020

Pînă la 31.07.2020 printre populația raionului Șoldănești au fost înregistrate 33 de cazuri de infecție cu COVID-19, recuperați sunt 15 pacienți, iar două cazuri s-au soldat cu deces.

În a doua jumătate a lunii iulie se atestă o creștere a morbidității, fiind înregistrate 15 cazuri de infectare cu noul tip de Coronavirus. În același timp este în creștere și rata mortalității cu un indicator de 6,06% față de 3,16% pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt este datorat adresării tardive a populației la medic. Necătând că informația despre infecția SARS-CoV-2 este destul de mult mediatizată, persoanele cu simptome ale bolii stau acasă și nu se adresează la medic pe parcursul a una- două săptămâni, iar cînd starea lor se agravează, solicită serviciul 112 și sunt transportați în stare gravă la spital, unii dintre ei fiind internați direct în secția de reanimare, pe cînd aceste situații puteau fi evitate.

Persoanele suspecte la infecția cu COVID-19, sunt internate și investigate în cadrul IMSP Spitalul Raional, cu tratamentul lor ulterior, la necesitate în secția specializată de boli infecțioase. Persoanele revenite de peste hotare și cele contacte sunt supravegheate de către medicina primară, pînă la data de 30.07.2020 au fost la supraveghere 2044 persoane revenite în țară și 207 persoane contacte cu cazuri confirmate COVID, aceste cifre se modifică zilnic în dependență de numărul de persoane venite în țară.

Aș dori să fac un apel către populația raionului Șoldănești !!!! Adresațivă prin telefon !!!! Medicului de familie, asistentului medical de pe sector sau apelați serviciul 112 în cazul cînd aveți următoarele simptome:

1. febră,

2. oboseală,

3. tuse uscată sau umedă,

4. dureri musculare și/sau articulare,

5. congestie nazală, nas curgător,

6. dureri în gât sau diaree.

Cei mai vulnerabili în fața infecției SARS-CoV-2 rămân a fi :

  • Persoanele în vârstă (>63)
  • Persoanele cu probleme medicale, cum ar fi  hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat.

Șef direcție CSP Orhei, Ion BOLBOCEANU