AIPA recepționează cererile de subvenționare aferente plăților în avans

24 iulie 2018

AIPA recepționează cererile de subvenționare aferente plăților în avans

Începînd cu 2 iulie şi pînă pe 10 septembrie curent, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) va recepţiona cererile de subvenţionare, aferente plăților în avans pentru anul 2018, destinate tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și lanseze o afacere în sectorul agricol.
Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Prevederile documentului se extind asupra proiectelor start-up aferente următoarelor măsuri de sprijin:

–  stimularea investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat;

–  stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale;

–  stimularea investiţiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, inclusiv pentru procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;

–  stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

       Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți aici .

Examinarea cererilor de acordare a plăților în avans se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament.  Evaluarea și selecția finală a proiectelor investiționale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate va fi realizat de către Comisia de evaluare și selecție.

Valoarea maximă a sprijinului financiar – 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei).

Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:

I Tranșă – 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;

II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

REAMINTIM:Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mil. lei.