AIPA a lansat Campania de recepționare a cererilor de subvenționare pentru anul 2020 – În atenția solicitanților de subvenții!!!

4 februarie 2020

Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură a demarat Campania de depunere a cererilor pentru solicitarea subvențiilor din FNDAMR (Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural). Astfel, începând cu data de 3 februarie până pe data de 31 octombrie curent vor putea fi depuse cererile pentru obținerea subvențiilor post-investiționale.

Pentru anul 2020, conform Legii bugetului de stat mărimea FNDAMR constituie 1 miliard de lei. Astfel, mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agri­col în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin nu va depăși suma de 5,0 mil. lei per be­neficiar, iar pentru grupurile de producători valoarea sprijinului financiar se majorează cu 50% din valoarea subvenției autorizate. Din suma totală, mijloacele financiare vor fi distribuite pentru: contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului – 21,4 milioane de lei; circa 570 milioane de lei vor fi oferiți producătorilor agricoli care au efectuat investiții în anul 2019 dar nu au beneficiat de subvenții ca urmare a epuizării fondului; 50 de milioane de lei vor fi destinați pentru subvențiile în avans pentru tineri și femei fermieri pentru dezvoltarea proiectelor start-up și alte peste 200 de milioane de lei pentru subvenționarea post-investițională.

Totodată, în următoarele săptămâni, responsabilii din cadrul Ministerul Agriculturii, vor elabora un regulament destinat tinerilor şi femeilor fermieri care vor să acceseze subvenţii în avans pentru proiectele start-up.

Amintim că, cererile de solicitare a subvenției în avans pot fi depuse de tinerii și femeile fermier care au inițiat afaceri în domeniul agriculturii, conform domeniilor, după cum urmează:

  • stimularea investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice;
  • stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;
  • stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare;
  • stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor și a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri);
  • stimularea investițiilor pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, inclusiv a plantațiilor viticole și a plantațiilor pomicole.

Valoarea maximă a sprijinului financiar – 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000lei).

Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:

  • I Tranșă – 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;
  • II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

Pentru mai multe detalii și pentru consultații vă adresați la specialiștii Direcția Agricultură și Alimentație din cadrul Consiliului raional Șoldănești.

Numere de contact: 0(272) 2-42-51

Maxim LOSENCO, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești