Agricultura ecologică – Perspectiva raionului Șoldănești

11 iunie 2019

Agricultura poate aduce profit și fără a dăuna mediului. Tot mai mulți producători aleg agricultura bio. Deși agricultura convențională este mai ușor de practicat și în caz de boli sau dăunători culturile pot fi stropite cu soluții chimice pentru a-și reveni, sau în creșterea lor pot fi folosite agregate moderne, dorința de a contribui la un mediu nepoluat și de a ne alimenta corect și sănătos determină agricultorii să cultive eco. Pentru că suntem la început de drum la acest capitol, cei care au reușit să culeagă roada bio îndeamnă colegii să facă acest pas, iar o parte dintre fermieri spun că sunt tentați să o facă, dar nu e suficient să-ți dorești, mai trebuie să fii pregătit și tehnic.

       Astfel, în data de 5 iunie au avut loc, în același timp, două evenimente semnificative pentru Agricultura Ecologică din Republica Moldova:
1. Zilele cîmpului în Agricultura Ecologică, organizate de Proiectul „Suportul instituțional în sectorul Agriculturii Ecologice din Republica Moldova” și
2. A doua zi din Cursul de instruire „Sistemul de agricultură ecologică”, organizat de MOVCA.

     Totul s-a desfăşurat la ferma ecologică Micu&Co, directorul căreia este Alexei Micu. La eveniment au fost prezenți peste 50 de oameni, printre care reprezentanți ai companiilor agricole, inclusiv cele care deja sînt în circuitul ecologic, dar și acele companii care sînt interesate de agricultura ecologică și, bineînțeles, entuziaști dornici de a cunoaște mai multe despre agricultura ecologică.

            În context, primarul satului Olișcani, Andrian Sveclă,  a menționat că agricultura ecologică este un sector nou pentru raionul nostru și Republica Moldova, dar care are mari avantaje de dezvoltare şi reprezintă o alternativă viabilă pentru viitor.

            Participanții au fost împărțiți în trei grupuri repartizîndu-li-se și cîte un expert:
• Nicolai și Alexei Micu au prezentat gospodăriile Micu&Co și Madino-Agro și culturile de cîmp ecologice cultivate de aceștia. D-lor au accentuat că în gospodăria sa, agricultura ecologică se practică pe o suprafață de circa 409 ha. Pe această suprafață se cultivă grâu, floarea-soarelui, porumb, mazăre, prună, nuc etc. Ca siderate sunt folosite următoarele culturi: hrișca, muștarul, măzărichea de toamnă ș.a. Sideratele îmbunătățesc structura solului, previn eroziunea și eliminarea substanțelor utile, suprimă creșterea buruienilor și îmbogățesc solul cu azot.

• Vlastimil Trcka (Cehia) a vorbit despre procesul de Compostare și tipurile de Fertilizare în agricultura ecologică;


• Boris Boincean a povestit despre Importanța solului și a asolamentului în agricultura ecologică.

            Tot aici s-a discutat și despre tehnologiile noi în dezvoltarea agriculturii ecologice în țara noastră și în țările europene, consumul de alimente organice, precum și despre impactul pozitiv al producției ecologice asupra mediului ambiant și sănătății omului.

            Conform experților, agricultura ecologică este mai greu de practicat. Neutilizarea îngrășămintelor naturale și a preparatelor de uz fitosanitar stagnează procesul de obținere a rezultatului final – dar sistemul de rotație a culturilor permit agricultorilor ecologici protejarea culturilor de buruieni, care de cele mai multe ori, distrug culturile. Pentru Republica Moldova producţia agroalimentară ecologică şi comercializarea ei este o şansă reală de penetrare a pieţelor străine, întrucât cererea de produse agricole ecologice este în creştere. Aceasta poate fi considerată o noua oportunitate pentru exportul produselor agriculturii. Prin urmare, producția ecologică are viitor.

            În final, toți participanții au primit în dar cîte un produs ecologic din partea organizatorilor.

Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești