A fost convocată Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale

18 ianuarie 2018

Președintele raionului Svetlana Rotundu, a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale în legătură cu codul portocaliu, anunțat miercuri seara de către serviciul hidrometeorologic.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, codul portocaliu a intrat in vigoare de miercuri noaptea și a fost valabil până în dimineața zilei de joi.

Astfel, în noaptea de 17 ianuarie spre 18 ianuarie s-au adeverit prognozările despre condițiile complicate ale vremii: pe o mare parte a teritoriului au căzut precipitaţii puternice. Asupra raionului Șoldănești, până în prima parte a zilei de joi s-au înregistrat precipitații în proporții de 94 %. Umiditatea simțită în aer s-a ridicat până la 96 %, iar vântul a atins viteza de 35 km/oră.

Șeful Secției Situații Excepținale, Lilian Cazac a informat că situația este ținută sub control. Cazuri grave sau excepțional de grave nu sunt înregistrate. Situația este monitorizată începând cu orele de noapte. Până la ora 11.00, specialiștii secției au intervenit în 5 cazuri pentru a debloca automobilele căzute în nămeț.  Toate unitățile de transportare de călători spre capitală au fost anulate în dimineața zilei din lipsa de călători.

Șeful Direcției Învățământ, Nicolae Mîndru a informat președintele că 4 instituții de învățământ au fost închise (Glingeni, Cobîlea, Șipca și Rogojeni). Totodată, direcția a făcut o recomandare pentru părinți și profesori să oprească acasă copiii cu vârstă de până la 7-8 ani. În același timp, pentru a nu supune riscurilor, transportul școlar a fost oprit. Cei 649 de elevi nu au ajuns la școlile de circumscripție.

Pe drumurile raionale și locale din raion se lucrează cu 8 unități de transport puse la dispoziție de către Sa ”Drumuri”, și câte un utilaj de deszăpezire au contractat fiecare primări pentru a curăță, fără oprire, mai întâi sectoarele problematice după care, porțiunile de drum secundare. Conform datelor operative transmise prin telefon de către șeful filiale Șoldănești a SA „Drumuri – Soroca” m. Gandrabura, se lucrează cu primele ore de dimineață.

Conform datelor operative colectate de la distribuitorul de energie electrică la data de 18 ianuarie, la ora 11.00 nu au fost deconectate de la energia electrică nici o localitate. Toate instituțiile din raion funcționare în regimul stabilit.

Autoritățile dau asigurări că în republică, toate traseele naționale și accesul spre localități sunt practicabile, dar se circulă în condiții de iarnă.

Angajații subdiviziunilor teritoriale ale IGSU în comun cu angajații INP patrulează și monitorizează porțiunile de drumuri cu risc de înzăpezire. La lucrările de amplasare a materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate toată tehnica disponibilă.

Președintele raionului a lansat un apel și către cetățeni. Stimați locuitori ai raionului Șoldănești. Pentru a nu admite situații tragice, rugăm să interveniți la deszăpezirea de acces spre gospodăriile Dumenavoastră, pentru a face posibil circulația asistenților medicali pentru bolnavi, a operatorilor de furnizare a agenților termici etc. Pe cât posibil nu de circulat cu transportul și de evitat bazinele acvatice. Contăm pe înțelegerea și cooperare.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează situația din țară. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 901.

Realizat de specialistul in relatii cu publicul