81 de ani de la nașterea poetului și prozatorului Dumitru Matcovschi

20 octombrie 2020

Eu mă întorc la casa noastră cu povești,

căldura ei, lumina ei să-mi dăruiești…

S-au scuturat din Pomul Vietii ani destui.

Sunt anii mei și-ai tăi, și-ai dorului…

(fragment din poemul „Revenire” de Dumitru Matcovschi)

La data de 20 octombrie regretatul poet, prozator, academician, publicist Dumitru Matcovschi urma să împlinească vârsta de 81 de ani. În acest context, preşedintele raionului Şoldăneşti – Nicolae Mîndru însoţit de câţiva angajaţi ai Consiliului raional Şoldăneşti au fost în vizită la satul de baştină a poetului pentru a-i aduce un omagiu. Anterior, la bustul închinat poetului a fost organizată o activitatea comemorativă, cu recital de versuri din creaţia sa, aceasta fiind organizată prin contribuţia comună a directorului gimnaziului din sat – Rita Negru-Vodă şi angajaţilor casei de cultură şi a bibliotecarei.

         Domnul preşedinte a raionului –Nicolae Mîndru a spus că este regretabilă lipsa poetului alături în această zi, totuşi continuăm să-i simţim prezenţa prin bogata moştenire pe care ne-a lăsat-o, prin creaţia sa inestimabilă, pe care o apreciem şi o cinstim, iar prin viaţa sa plină de zbucium dar şi de izbânzi literare a  câştigat aprecierea posteriorităţii, rămânând în memoria colectivităţii сa un veritabil simbol al mişcării de renaştere naţională. A adăugat  că avem drept datorie şi angajament de a-i transmite creaţia atît cea scrisă cît şi verbală din generaţie în generaţie.

         Directorul casei-muzeu Stela Gavriliţă a exprimat la rândul ei, alese gânduri la adresa memoriei poetului invocând că ”întreaga sa viaţă nu a agonisit averi, palate, nici aur, dar a avut o bibliotecă frumoasă, o soţie înţeleaptă, copii frumoşi, 2 nepoţi şi o masă de scris la care a muncit și la care se simțea ca un rege. … Ne-a învăţat să ne iubim părinţii, patria, neamul, baştina, graiul, să iubim tot ce este frumos pe acest pământ, şi nu în ultimul rând să ne bucurăm de viaţă, care este un dar frumos de la Dumnezeu, pe care trebuie să o trăim frumos, să ne stimăm străbunii,şi prin toate acestea să ducem valorile naţionale mai departe!”. După acest cuvinte, au urmat depuneri de flori.

         Tot în această zi ușile casei părinteşi a lui Dumitru Matcovschi erau larg deschise pentru a primi vizitatori, care urmau să vină tocmai din Anenii Noi. Amintim că, în luna iunie a anului curent s-au împlinit 7 ani de la trecerea spre cele de sus a poetului.