5 iunie-Ziua mondială a mediului

5 iunie 2019

La 5 iunie, marcăm cu toţii Ziua Mondială a Mediului. Aceasta a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite. Programul de mediu al ONU încurajează națiunile și popoarele să implementeze dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile consecvent și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor fără a compromite pe cea a generațiilor viitoare.
Astfel, se reaminteşte anual omenirii cat de grave pot deveni lucrurile daca nu se manifestă grija pentru patrimoniul natural. Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea parcurilor, a spaţiilor verzi sau a grădinilor, precum şi la celebrarea acestei sarbatori prin participare şi susţinere.Unele dintre cele mai importante obiective ale marcării acestei zile sunt sensibilizarea populaţiei cu privire la problemele legate de mediu, conştientizarea importanţei utilizării eficiente şi raţionale a resurselor ecologice.
Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat următoarelor generaţii. 
Însă adevărata schimbare trebuie să vină de la fiecare cetățean în parte, prin gesturi mici, efort minim, dar care contează atât de mult. Ziua Mediului, este o bună oportunitate ca fiecare dintre noi să ia o decizie pentru propriul viitor. 
Ziua Mondială a Mediului ne invită pe toți să analizăm modul în care putem face schimbări în viața noastră de zi cu zi pentru a reduce poluarea zilnică a mediului în care trăim.
Totodată, în Republica Moldova, prin Hotărîrea de Guvern Nr. 452 din 2 iunie 2010, ziua de 5 iunie a fost declarată ,,Ziua profesională a lucrătorului în domeniul protecţiei mediului”.