40 de ani de la constituirea raionului Șoldănești marcați printr-un marș al concilierii

11 noiembrie 2020

 În ziua de marți, 10 noiembrie, a avut loc un miting dedicat aniversării a 40-a de la fondarea raionului Șoldănești, eveniment care datorită restricțiilor legate de infecția covid-19 a fost organizat cu participarea unui cerc limitat de persoane. La miting, pe lângă unii demnitari și funcționari au participat președintele raionului Șoldănești –Nicole Mîndru și ex-președintele raionului, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Svetlana Rotundu.

Doamna deputat a exprimat următoarele gânduri :  ” Stimați cetățeni! În persoana fiecăruia dintre Dumneavoastră felicit toți cetățenii raionului Șoldănești  cu acest frumos prilej. Vă mulțumesc nespus de mult, din suflet, din inimă, pentru munca pe care o depuneți zilnic pentru prosperarea  raionului nostru.Mă bucur că împreună am contribuit la edificarea centrului raional Șoldănești, dar și a localităților sale. Astăzi, noi putem să ne mândrim cu instituții educaționale, sociale și medicale moderne și bine dotate , care pe parcursul a mai multor ani și-au schimbat aspectul , pentru a crea condiții mai bune pentru cetățenii raionului…”

Domnul președinte al raionului, Nicolae Mîndru a expus importanța acestui eveniment pentru fiecare locuitor al raionului, și a transmis următorul mesaj:

 ”Onorată asistență! Cu ocazia  acestei aniversări am decis să facem un gest al concilierii a societății.Am decis să aducem un omagiu reprezentanților administrației publice locale care au pus prima piatră de temelie la fondarea raionului Șoldănești… Este momentul să găsim între noi ceea ce ne unește, dar nu ceea ce ne dezbină, fiindcă noi avem mai multe fapte ce ne unesc… Noi trebuie să construim mai multe poduri între noi decît garduri. Cetățeni ai raionului nu suntem doar cei care ne aflăm astăzi aici. Cetățeni ai raionului Șoldănești, cu regret… au fost și persoanele care au fost deportate în Siberiile de gheață … au fost cei care au plecat la avaria de la Cernobîl și nu s-au mai întors printre noi, cetățeni ai raionului au fost și cei care au luptat în cel de-al 2-lea război mondial în anii 1939-1945, cu regret au fost și cei care și-au pierdut viața în războiul din Afganistan, și nu în ultimul rând, în războiul de pe Nistru, pentru integritatea țării. Astfel, în semn de omagiere a tuturor acestor cetățeni, în semn de recunoștință pentru întreaga populație, vom face un marș al concilierii, al consolidării societății  pentru a le cinsti memoria și aprecia rolul important pe care-l ocupă ei în trecutul și viitorul raionului nostru.”

Spre fine, toți cei prezenți la miting au depus flori la toate 5 monumente din orașul Șoldănești, începând cu monumentul care se află în scuarul Gării feroviare,apoi cel în memoria celor deportați, monumentul edificat în memoria participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, a eroilor căzuți în cea de-a 2 conflagrație mondială, și finisând cu răstignirea ridicată în amintirea ostașilor căzuți în războiul pentru apărarea integrității și independenței țării.

Colaboratorii inspectoratului de poliție au asigurat siguranța marșului la trecerile  de pietoni dar și la deplasarea cetățenilor în coloană către destinațiile descrise, inclusiv respectarea regulilor antiepidemice.