32 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din Afganistan marcați printr-un miting de comemorare

16 februarie 2021

În ziua de luni, 15 februarie curent, în incinta Căminului de Cultură „G. Coşbuc” din or. Şoldăneşti a fost organizat un miting de comemorare în amintirea ostaşilor căzuţi în Războiul din Afganistan. Numărul participanţilor la eveniment a fost limitat, astfel încât au fost respectate restricţiile legate de situaţia pandemică. Prezenţi la eveniment au fost conducerea raionului Şoldăneşti, angajaţi ai secţiilor şi direcţiilor Consiliului raional Şoldăneşti, veteranii- combatanţi, angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Șoldănești dar și ai unor instituții publice din raion.

 În discursul său, adresat combatanţilor dar şi asistenţei, preşedintele raionului Şoldăneşti –Nicolae Mîndru, a rostit următorul mesaj: : „ Exprim profund respect şi plecăciune faţă de tăria morală, bărbăţia combatanţilor care au trecut prin acest calvar şi s-au întors acasă, acolo unde erau aşteptaţi de soţii, copii şi părinţi şi de pământul drag, a cărui chemare o purtau prin nisipul şi munţii afgani. Cu emoţii mari, lacrimi în ochi şi bucurie în suflet au pornit în drumul spre casă… Onoraţi şi venerabili veterani! Voi ne-aţi arătat sensul adevărat al curajului, onoarei şi demnităţii, şi V-aţi câştigat un loc în paginile istoriei. Vă admirăm faptele, puterea sufletului, voinţei şi dragostea de viaţă. Avem obligaţia de a nu lăsa uitării niciodată acest imens sacrificiu! ”

 Apoi, în semn de adîncă recunoştinţă şi pentru a imortaliza memoria celor 10 tineri originari din raionul Şoldăneşti care au căzut pe câmpul de luptă, a rugat audienţa să ţină un minut de reculegere.

Prezentă la eveniment, a fost şi dna deputat în Parlamentul RM –Svetlana Rotundu. Ea a depănat amintiri funeste legate de pagina tristă a războiului, de despărţirea grea dintre părinţi, rude şi cei plecaţi la datorie. Ea a spus: „Stimaţi combatanţi permiteţi-mi din numele Parlamentului Republicii Moldova să vă transmit astăzi cele mai sincere plecăciuni şi cuvinte de recunoştinţă.. pentru faptul că aţi ştiut să fiţi adevăraţi patrioţi și bărbaţi ai neamului nostru…Vă doresc să aveţi parte în continuare de un cer senin deasupra caselor Dumneavoastră, multă sănătate, fericire şi de respect din partea societăţii, dar și din partea tuturor celora care nu au ştiut ce înseamnă război. Să aveţi linişte în familiile Dumneavoastră şi să Vă bucuraţi de mila  bunului Dumnezeu”.

Preşedintele organizaţiei raionale a veteranilor din Afganistan, Andrei Bulat, în calitate de participant la acel conflict militar, dar şi de martor al calvarului războiului, a vorbit despre amintiri dureroase legate de  acea vreme.

Cu un omagiu pentru veterani s-au alăturat şi  viceprimarul oraşului Şoldăneşti – Vadim Groza,  protopopul mitrofor de Şoldăneşti, parohul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului din s. Şipca – Vasile Rotari, precum şi Maria Timofti –şef al Secţiei administrativ-militare.

Apoi,  cu un program artistic a evoluat în scenă  grupul de   tineri actori condus de dna Tatiana Vrăjitoru – „TineArt”, din cadrul Centrului de Creaţie a Copiilor din or. Şoldăneşti.

Cele prezentate în scenă, au fost în stare să atingă cele mai firave strune ale sufletului celor prezenţi. În acest sens, dl preşedinte al raionului, nu a ezitat să-şi exprime respectul şi fascinaţia faţă de artistismul acelor tineri. A adresat mulţumiri, în special, dnei Vrăjitoru, pentru munca depusă la pregătirea compoziţiei teatrale.

După finalizarea mitingului de comemorare, participanţii la eveniment, în mod organizat, au depus cu pietate flori la monumentului ridicat în cinstea ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan.

Conflictul armat din Afganistan a durat aproape un deceniu. Chemaţi la datorie pentru serviciul militar au fost 12 500 de ostaşi moldoveni, dintre care 140 au fost originari din raionul Șoldănești. În acest an a fost marcată aniversarea a 32-a de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare sovietice din Afganistan.