30 de ani de la crearea Poliției Naționale marcați cu solemnitate la Șoldănești

22 decembrie 2020

Anual, la 18 decembrie, în toată Republica Moldova este marcată Ziua Poliției Naționale. Anul curent a fost celebrată o zi mai specială din istoria acestei instituții fundamentale pentru ordinea de drept – aniversarea a XXX-a de la constituirea Poliției Naționale. În acest sens, în căminul de cultură „George Coșbuc ” din or. Șoldănești, a avut loc tradiționala ceremonie solemnă, însă cu participarea unui număr limitat de participanți în condițiile restricțiilor pandemice.

Evenimentul a debutat cu onorarea simbolicii de stat – a Drapelului și Imnului. Apoi polițiștii debutanți, într-o succesivitate de acțiuni solemne, și-au depus jurământul, ritual prin care au fost primiți în sânul marii familii a Poliției Naționale.

Primul care a iești în fața audienței cu discurs și mesaj de felicitare a fost șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești, Petru  Costișanu. El a exprimat următoarele gânduri: ”Stimați polițiști! Stimați veterani ai poliției! Cu ocazia aniversării a 30-a de la formarea Poliției Republicii Moldova, Vă adresez sincere felicitări și îmi exprim profunda recunoștință pentru eforturile depuse la asigurarea ordinii publice și succesele obținute pe parcursul anilor. Apreciez înalt profesionalismul, patriotismul și consecvența cu care desfășurăm activitatea zilnică și implicarea în procesul de reformare, modernizare și redefinire a statutului profesiei de polițist, devotamentul față de cetățeni, respectul față de valorile democratice”.

Ulterior el a adus omagiu celor mai destoinici fii ai neamului, care și-au a sacrificat viața pentru apărarea independenței și suveranității Republicii Moldova, menționând că în această zi de sărbătoare e de datoria noastră să ne amintim de colaboratorii poliției căzuți la datorie. Petru Costișanu a propus să fie cinstită memoria celor căzuți în războiul pentru apărarea independenței Republicii Moldova printr-un minut de reculegere.

După aceasta a continuat: „…Sunt convins că întregul efectiv polițienesc va depune în continuare toate eforturile pentru a depăși greutățile de moment, asumându-și în fața poporului angajamentul de a activa mai eficient în asigurarea siguranței cetățenilor. Cu deosebit respect Vă adresez sincere felicitări pentru efort, profesionalism și abnegație. Vă urez împliniri atât pe plan profesional, cât și personal. Îi felicit pe toți cei care și-au dedicat viața poliției, pe veteranii acestei profesii, pe membrii familiei Dumneavoastră, admirând răbdarea și susținerea pe care v-o oferă atunci când sunteți departe de casă. Vă doresc și în continuare să aveți parte de succese deosebite, multă putere de muncă pentru a acționa cu promptitudine și maximă eficiență în orice situație. La mulți ani poliției naționale!”.

Alese cuvinte de felicitare a adresat asistenței și președintele raionului Șoldănești, Nicolae Mîndru: Stimați polițiști, subofițeri, ofițeri și veterani ai Poliției! Această zi este dedicată tuturor celora care își exercită cu patriotism și destoinicie importanta misiune de asigurare a ordinii publice. Cinstiți și onorați polițiști! Dumneavoastră sunteți gardienii devotați ai celor mai de preț valori și drepturi fundamentale ale oamenilor, astfel încât dezideratul asigurării libertății și securității depline se înfăptuiește zilnic și datorită profesionalismului, abnegației, competenței, imparțialității colaboratorilor de poliție. Sunteți mereu la datorie împotriva fărădelegilor și nedreptăților sociale, reprezentând o adevărată forță, dar și un sprijin real în situațiile de pericol extrem pentru viața și integritatea proprietății unei bune părți din cetățenii raionului nostru și ai republicii. Uniforma pe care o purtați cu mândrie este o expresie a echilibrului, calmului și virtuților cu care sunteți înzestrați, dar și un semn al încrederii și respectului pe care-l meritați din plin, în timp ce epoleții întruchipează tendința neabătută de urmărire a visurilor, de cucerire a noilor culmi. Vi se potrivește de minune maxima: „Prin greutăți – spre stele!”.

Exprim tot respectul, onoarea și prețuirea pentru veteranii care prin muncă asiduă și dedicație au construit fundamentul poliției actuale și au creat tradiții ce merită a fi respectate. La moment au ajuns la o altă etapă al vieții lor,  bucurându-se de odihna binemeritată, rămânând exemple demne de urmat pentru tinerele generații de polițiști. Cu prilejul Zilei Naționale a Poliţiei, doresc să transmit, în numele meu personal și al Consiliului raional Șoldănești, cele mai calde gânduri de felicitare tuturor reprezentanților Inspectoratului de Poliție al raionului Șoldănești, dorindu-Vă multă sănătate, dârzenie, optimism și noi realizări”.

A urmat mesajul de felicitare din partea șefei-adjunct a Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat Lora Grosu: „Onorată asistență! Stimați colaboratori ai IP! Stimați veterani! Azi am deosebita plăcere și onoare de a mă afla în fața Dumneavoastră. Vin cu o felicitare și o mulțumire de la toată societatea. Fiindcă anume Dumneavoastră sunteți acei care stați la straja drepturilor omului, a vieții și proprietății sale. În prezent treceți printr-o perioadă destul de complicată. Noi vă încurajăm și Vă aducem sincere mulțumiri, dorindu-vă multă sănătate, prosperitate și, cel mai important, pace în țară, pace în familie… Să dea Domnul să ajungeți să lucrați în condiții mult mai bune, iar veteranilor mă închin cu mare plecăciune, fiindcă Dumneavoastră, stimați veterani, ați stat la temelia statului… Vă mulțumesc din suflet și pe toți Vă felicit cu ocazia sărbătorii”. În încheiere Lora Grosu i-a felicitat pe cei prezenți și cu prilejul apropiatelor sărbători de iarnă, dorindu-le mulți urători, belșug în casă și tot ce este mai bun pe lumea aceasta.

Și vicepreședintele raionului, Vasile Macovei, a exprimat alese gânduri și felicitări în adresa polițiștilor: „Stimați angajați ai IP Șoldănești, stimați veterani! Cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a înființării Poliției Naționale, dar și cu prilejul Zilei profesionale a polițistului, Vă dorim tuturor angajaților și veteranilor (precum și familiilor dumneavoastră) multă sănătate, împliniri personale și profesionale. Să aveți parte de liniște în suflet, de pace în casele fiecăruia, cât și în societate, de siguranță în ziua de mâine, să puteți asigura în continuare securitatea șoldăneștenilor, dar și a întregii țări. Vă apreciem autoritatea personală, ornamentată cu dăruire de suflet,  bărbăție, onoare și profesionalism. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Vă doresc sănătate, un an bogat, fără primejdii, și întotdeauna să Vă întoarceți acasă mulțumiți pentru slujba pe care o duceți. La mulți ani!”.

Președintele Organizației veteranilor de poliție Șoldănești, Vladimir Rusu: „Domnilor polițiști, stimați colegi și veterani! Din partea mea personală, cât și Consiliului Organizației veteranilor Șoldănești, Vă aduc cele mai calde felicitări și urări de bine cu ocazia sărbătorii pe care o marcăm cu toții. Este o tradiție ca în fiecare an să ne adunăm împreună acei veterani care, începând cu anii 80 ai secolului trecut și până azi, au adus o mare contribuție la statalitatea Republicii Moldova. Acum ne urăm unul altuia numai sănătate și urări de bine. Îmi pare foarte rău că, în legătură cu situația epidemiologică din țară, nu este posibil să fim într-un număr mai mare. Dar considerați că cuvintele rostite aici sunt și din partea acelor veterani care nu au avut posibilitate să fie acum cu noi. Vă urez cât mai multă dârzenie, disciplină și profesionalism. Să aveți parte de o familie puternică, de succese în lucru și de sărbători plăcute”.

Din partea ministerului de resort, în semn de recunoștință pentru activitatea prodigioasă, contribuție substanțială, realizări remarcabile la consolidarea securității statului, asigurarea ordinii și securității publice și în legătură cu aniversarea a 30-a de la crearea Poliției Republicii Moldova, au fost stimulați (prin distincții, diplome de onoare, medalii, dar și grade speciale) mai mulți colaboratori ai Inspectoratului de Poliție Șoldănești.  

Din partea Inspectoratului General de Poliție al MAI au primit semne de mulțumire membrii organizației primare a Asociației veteranilor și pensionarilor MAI din raionul Șoldănești – în semn de recunoștință pentru frumoasele realizări lăsate generațiilor ce le urmează pilda, dar și în semn de admirație pentru faptele, puterea sufletului, perseverența și eroismul necondiționat al lor.

Totodată, pentru atitudine conștiincioasă, exigență, înalt profesionalism, devotament și sacrificiu, de diploma președintelui raionului Șoldănești s-au învrednicit 9 angajații ai Inspectoratului de Poliție Șoldănești…

La 18 decembrie 1990, cu 30 de ani în urmă, Parlamentul Republici Moldova a adoptat Legea cu privire la poliție. În scopul ridicării prestigiului poliţiei naţionale, ca omagiu adus bărbăţiei manifestate de colaboratorii ei în timpul apărării integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova de atunci a decretat, prin Hotărârea nr. 1213 din 01.12.1992, declararea zilei de 18 decembrie drept sărbătoare profesională a colaboratorilor organelor afacerilor interne.