3 decembrie – Să fie și ziua faptelor bune

3 decembrie 2017

            Ziua de 3 decembrie a fost stabilită din 1992, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU,) drept Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Rolul Consiliului raional Șoldănești, prin intermediul Direcţiei Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei și Copilului (DASPFC) este tocmai de a asigura, la nivel raional, aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

          În anul 2017, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Fondul Republican și Fondul Local de Susținere Socială a Populației din Șoldănești au decis acordarea ajutorului material unic în mărime de 500 de lei pentru 889 de persoane cu dizabilități din  raionului Șoldănești. Persoanele care vor beneficia de acest ajutor au fost selectate de către membrii comisiilor obștești din primării. Șeful DASPFC Șoldănești, Vadim Rusu, ne-a comunicat că în raionul Șoldănești sunt înregistrate până la moment 4172 de persoane cu diverse dizabilități, inclusiv 2403 femei și 1769 bărbați.

            Pentru prevenirea izolării și separării de comunitate, 76 de persoane cu dizabilități din raion au acces la serviciul de asistență la domiciliu și 26 de persoane cu dizabilitate severă beneficiază de serviciile de asistență personală. Cetățenilor cu dizabilități, care suferă de sărăcie, li se suplinesc cheltuielile legate de dizabilitate prin acordarea ajutorului social și/sau a ajutorului material. Toate persoanele cu dizabilitate sunt egale și au dreptul, fără discriminare, la protecție și beneficii egale din partea legii.

            DASPFC și-a propus un șir de activități pentru următorii 3 ani, menite să ușureze viața acestor categorii de cetățeni din raion prin: reconstrucția căilor de acces existente după normele legale; utilizarea noilor tehnologii informaționale de comunicare la utilajul pentru persoane cu  probleme de mobilitate; promovarea instruirii asistenților comunitari și persoanelor care lucrează cu persoanele cu dizabilități cu scopul de a oferi  asistență și deservire mai eficientă. Această zi, 3 decembrie, are ca obiectiv combaterea discriminării, promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, susținerea demnităţii, a drepturilor și a bunăstării acestora.

       Prin ziua de 3 decembrie se încearcă eliminarea barierelor și implicarea persoanelor cu dizabilităţi în diverse activități; conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea lor în fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice şi culturale.

         Cu acest scop, președintele raionului Șoldănești, Svetlana Rotundu, lansează un apel către toți cetățenii raionului Șoldănești:Stimați șoldăneșteni cu suflet mare, oameni cu inimă bună și săritori la nevoie! Vă îndemn să faceți o un gest caritabil în ziua de 3 decembrie, Ziua persoanelor cu dizabilitate! Să vizitați un vecin, o rudă, o cunoștință apropiată, care are nevoie de susținerea noastră. Un cuvânt bun sau un ajutor simbolic poate face această zi mult mai luminoasă pentru cei care suferă fie din cauza unor maladii, fie soarta a fost mai nemilostivă cu ei. Nu există o zi specială dedicată faptelor bune -, fiecare ne-o alegem independent. Atunci de ce să nu fie și ziua de 3 decembrie ziua faptelor bune?!”.