26 aprilie – Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl
26 aprilie 2023

Acum 37 de ani, la ora 01:23 în noaptea de 26 aprilie 1986, un test de siguranță banal la centrala nucleară de la Cernobîl a scăpat de sub control, provocând cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii.
În urma exploziei de atunci, au avut de suferit peste 7 milioane de cetățeni din Ucraina, Belorusia, Federația Rusă, cât și cetățenii din Republica Moldova. Zeci de mii de oameni au avut de suferit de pe urma radiaţiilor iar efectele contaminării se simt şi după 37 de ani.
Deşi, explozia a provocat doar 47 de victime recunoscute oficial, zeci de mii de oameni au avut de suferit. La lichidarea catastrofei de la Cernobîl au participat peste 3500 de moldoveni, dintr-e care o treime au decedat iar marea majoritate a celor rămași în viață sunt invalizi.
În memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, la Șoldănești a fost organizat un miting solemn de comemorare. La eveniment a fost prezenți: angajații Consiliului raional împreună cu președintele și vicepreședintele raionului, serviciile desconcentrate și descentralizate, participanții la lichidarea catastrofei de la Cernobîl ghidați de dl Oleg Balaban, președintele Asociației Obștești „Cernobîl”.
Mesaje de mulțumire și apreciere pentru faptele de eroism și spiritul de sacrificiu a celor 19 bărbați originari din raionul Șoldănești care și-au riscat viața pentru a păstra un mediu sigur şi sănătos urmașilor noștri au fost aduse de către Nicolae Mîndru, președintele raionului, Igor Ceban, parohul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Cobîlea, Alina Sîrbu, specialist Secția administrativ-militară și Oleg Balaban, președintele Asociației.
În discursul său Dl Nicolae Mîndru a menționat că „suntem obligați de a păstra vie memoria victimelor acestui eveniment tragic, iar prin omagiul adus participanților la lichidarea catastrofei să dăm dovadă de respect reciproc și solidaritate, făurind astfel o societate mult mai prosperă și consolidată, mai ales în această perioadă dificilă pentru noi toți”. Dl președinte și-a exprimat speranța că sacrificiul participanților la lichidarea catastrofei de la Cernobîl va fi înțeles la justa valoare, iar lecția istoriei privind pericolul substanțelor radioactive pentru umanitate va fi conștientizată și de noile generații.
Cu regret 9 participanți la lichidarea catastrofei de la Cernobîl nu mai sunt printre noi… Luminată să le fie amintirea…
1. Bodiu Constantin, satul Parcani;
2. Iațco Victor, or. Șoldănești;
3. Roman Petru, satul Răspopeni;
4. Burlacu Constantin, satul Cobîlea;
5. Pavel Mihail,or.Șoldănești;
6. Panfile Fiodor, or.Șoldănești;
7. Stratulat Andrei, satul Cobîlea;
8. Cîrlig Ion,or. Șoldănești;
9. Cojuhari Ion, satul Cotiujenii Mari.
Pentru a elogia eroismul și sacrificial participanților la lichidarea catastrofei,cu un buchet de mulțumiri și plecăciuni la eveniment a fost prezentă și tânăra generație prezentată de elevii Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din or.Șoldănești, dar și Ansamblul folcloric „Datina” din s. Olișcani. Aceștia, reuniți în cântec și vers, au demonstrat că nimic nu este uitat, că o țară care naște eroi are viitor.
În semn de recunoștință, pentru faptele de eroism, sacrificiul, curajul și bărbăția eroilor care au participat la lichidarea catastrofei, cei prezenți la eveniment sau închinat cu pietate și au depus flori la monumentul edificat în memoria bavilor participanți.
Secția Administrație Publică
Tweet