22 aprilie -Ziua pământului

21 aprilie 2021

22 aprilie –  Ziua Pământului, eveniment sărbătorit pentru a ne reaminti că planeta Pământ și ecosistemele sale ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții. Ziua Planetei Pământ a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), în anul 2009.

Anul acesta, se împlinesc 51 de ani de când celebrăm Ziua Pământului, iar această sărbătoare ar trebui extinsă prin acțiuni zilnice cu scopul de a ocroti planeta noastră.

Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne inițieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.

Ziua Pământului este recunoscută pe scară largă ca fiind cea mai mare respectare seculară din lume, marcată de peste un miliard de oameni în fiecare an ca zi de acțiune pentru a schimba comportamentul uman și a crea schimbări de politici globale, naționale și locale. Clar, lupta pentru un mediu curat continuă cu o urgență din ce în ce mai mare, pe măsură ce ravagiile schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente în fiecare zi.

Tema din acest an este ,,Restaurează-ți Pământul”!

Acum este momentul ca noi, cetățenii, să conștientizăm că Pământul este unic și nu avem o variantă de rezervă. Respectiv, suntem obligați unul faţă de celălalt şi toţi faţă de generaţiile viitoare, să avem grijă de Planeta noastră, să îi gestionăm responsabil resursele naturale fără a le epuiza, să îi păstrăm/protejăm resursele forestiere, resursele acvatice, funciare şi aerul atmosferic, să combatem poluarea acolo unde există deja şi să nu ne gândim la toate acestea doar o singură zi pe an, ci să purtăm/asigurăm/exercităm cu noi mereu această responsabilitate.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, cu toate subdiviziunile teritoriale, este mereu la dipoziția societății civile/cetățenilor, iar conform atribițiilor sale, are ca scop și sarcină de a preveni/contracara cazurile de poluare a mediului, de a implica populația, de a informa elevii despre rolul acestuia, de a ne reaminti să ocrotim planeta, fie că doar strângem gunoiul, încercăm să sădim mai mulți arbori, aplicăm un sistem corect de reciclare, ori alte acțiuni care fac un bine planetei.

Doar împreună putem să contribuim și să facem o lume mai bună și prosperă în casa noastră comună – Planeta Pământ.

Inspecția pentru protecția mediului Șoldănești