109 ani de la nașterea poetului și prozatorului Andrei Lupan

15 februarie 2021

La 15 februarie, de  ziua naşterii poetului, dramaturgului, eseistului și omului de stat–Andrei Lupan, conducerea raionului de rând cu funcţionari din cadrul Consiliului raional Şoldăneşti cât şi ai primăriei Mihuleni au adus un omagiu în  memoria sa.

         Gazda evenimentului a fost reprezentată de dna Nadejda Leşanu –secretarul consiliului local Mihuleni, care  în discursul ei a vorbit despre tezaurul preţios pe care Andrei Lupan l-a lăsat pentru urmaşii neamului dar şi despre  personalitatea marcantă şi geniul său care i-a adus faima dar şi recunoştinţa mai multor generaţii.

         Vicepreşedintele raionului Şoldăneşti, Vasile Macovei a exprimat la rîndul său un mesaj de profund elogiu la adresa poetului, făcând o scurtă retrospectivă a vieţii şi creaţiei sale. Spre fine, a rostit următoarele gînduri „A fost un adevărat patriot și luptător al neamului. Ne vom aminti mereu cu aleasă preţuire de viaţa şi creaţia marelui poet al acestui pământ, care reprezintă o valoare pentru cultura noastră naţională. Veşnică să-i fie amintirea.” Acţiunea de comemorare s-a sfărşit cu depuneri de flori la bustul poetului.

         Andrei Lupan s-a născut la 15 februarie 1912 în satul Mihuleni,  în familia lui Pavel şi Nadejda Lupan. El a fost un important om de cultură, fiind totodată academician. În cursul vieții a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova (1967, pentru volumul de versuri Legea găzduirii) ,Premiul  de Stat al URSS (1975, pentru Ciclul de versuri Magistrale), decorat cu 2 ordine „Lenin” şi cu 3 ordine „Drapelul Roşu de Muncă”, i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului din Republica Moldova (1982) şi Erou al Muncii Socialiste. S-a stins din viaţă la 24 august 1992. Anul curent, s-au împlinit 109 ani de la naşterea poetului.