1 620 255.63 de lei pentru cei mai mititei

12 februarie 2018

Atâta a valorificat în ultimii trei ani primăria Olișcani pentru lucrările de construcție și procurările de utilaje la grădinița de copii din sat.

Astfel, în anul 2014, dintr-un grant oferit de Guvernul României prin intermediul FISM, au fost schimbate ușile și pardoselele, renovat sistemul de încălzire – în total s-au cheltuit 327 839 de lei. Tot în acel an primăria s-a zbătut și a construit un bloc sanitar nou de 165 825,60 de lei. A fost greu, deoarece obținerea banilor, perfectarea și aprobarea documentelor necesitau drumuri și drumuri la diferite instanțe. Însă primarul Andrian Svecla a fost insistent și a izbutit.

În anul 2015 munca a continuat. De data aceasta au reușit să renoveze rețelele electrice interne și să instaleze sistemul de supraveghere video (ceva unical pentru grădinițele din raionul Șoldănești!). Asta a costat 322 577,17 de lei. Tot în acel an au construit trotuarele la grădiniță (127 590,57 de lei).

Chiar dacă trebuia să soluționeze și o grămadă de alte probleme ale satului, primarul de Olișcani a continuat să aibă grijă de grădinița de copii. Astfel, în anul 2016, a procurat acolo tehnică informațională (proiector, imprimante, laptop, televizor tripod, aparat foto). Toate la un cost de 36 500 lei. Apoi a fost reutilată bucătăria la o sumă de 92 593,91 lei.

Și în anul 2017 au avut mult de lucru. Tot la grădiniță. De data aceasta a fost construită o sală pentru festivități și sport, care a costat 520 291,38 de lei. La urmă au amenajat și îngrădit terenul instituției. Luate împreună, și aceste lucrări au costat 27 038 de lei.

În total, în cei trei ani de muncă perseverentă, pentru grădinița din localitate au fost valorificați 1 620 255,63 de lei pentru cei mai mititei cetățeni ai localității.

Desigur, după o asemenea muncă și asemenea reușite, a apărut necesitatea de dare oficială în exploatare măcar a sălii de sport și festivități. Au fost invitați mulți părinți, conducători ai instituțiilor din sat, dar și de la Șoldănești a venit un desant de oaspeți, împreună cu președintele raionului Svetlana Rotundu.

Am văzut cu ochii mei acest edificiu. Bravo! Bine a zis cineva: dacă nu vom construi grădinițe și școli vom fi nevoiți să construim mai multe pușcării. Aici s-a ales și s-a lucrat corect… Când intri în grădiniță ți-i dragă să pășești: totul e nou, totul e frumos, totul sclipește. Cei circa 100 de copilași ai satului, care frecventează în prezent grădinița, au condiții la care părinții lor, dar mai ales buneii lor (care au trăit în perioada sovietică), nici n-au visat…

Mai întâi localul a fost sfințit în prezența celor prezenți, inclusiv a multor angajați ai grădiniței (ceilalți se ocupau de educarea și instruirea prichindeilor). Apoi s-a vorbit frumos despre munca echipei de la primărie, îndeosebi a primarului, dar și a colectivului grădiniței de copii. Au luat cuvânt preoții celor două biserici din sat – Adrian Babin și Rodion Zgurean, după ei – șefa grădiniței Raisa Svecla, pe urmă primarul Andrian Svecla, președintele raionului Svetlana Rotundu, șeful Direcției raionale Învățământ Nicolae Mîndru, pedagogul la gimnaziul din sat Olga Pisarenco, care are copil la grădiniță…

A urmat un concert de zile mari, prezentat de cei mai sinceri și mai zglobii artiști – copiii. Ei au recitat poezii compuse de educatoare, în care se conțineau multe mulțumiri și recunoștință conducerii grădiniței, a satului și raionului – pentru condițiile create ca ei să crească mari, frumoși, deștepți și, principalul, sănătoși. Și nu numai au recitat, ci au și cântat, au mai și dansat.

Am primit o doză mare de satisfacție sufletească de la cele văzute și auzite acolo. Mi-am amintit cum o duceam eu la grădinița colhozului (noroc că mâca mea era acolo bucătăreasă, dar nu toți aveau așa noroc!). Dormeam pe saltele bombate de vată împuțită. Pernele n-aveau pene, ci paie tare mărunțite, iarna ne înveleam cu câte două pături (sau stăteam acasă), altfel… Dar am crescut coșcogea. Dea Domnul copiii de azi să nu știe și să nu simtă ceea ce am cunoscut și simțit noi. Acum în satele noastre e altfel, dar, pare-mi-se, nicăieri nu-i atâta de comod și frumos ca la Olișcani. Poate doar la Șestaci, la Vadul-Rașcov și încă în câteva sate, poate la Șoldănești…

Ulterior, în alt anturaj, luările de cuvânt au continuat. A vorbit frumos primarul de Fuzăuca Oleg Botnari, reprezentantul Guvernului în raion, Lora Grosu… Apropo, Lora Grosu i-a înmânat primarului și o Diplomă de gradul I, semnată de prim-ministrul țării, Pavel Filip, în care se specifică: „Se conferă domnului Andrian Sveclă, primar al satului Olișcani, raionul Șoldănești, pentru activitate prodigioasă, profesionalism și capacități manageriale, contribuție substanțială la dezvoltarea social-economică a localității și cu prilejul Zilei autonomiei locale și a lucrătorului administrației publice locale”…

Ce pot să adaug aici? Doar că satul Olișcani are noroc de un primar bun la moment. A menționat asta de câteva ori și președintele raionului, Svetlana Rotundu. Dar acest sat are noroc și de o șefă a grădiniței, care-i taman la locul ei. Apropo, șeful Direcției Învățământ, Nicolae Mândru, zicea că ar fi bine ca soțul fiecărei șefe de grădiniță din raion să fie primar – atunci ar fi o colaborare de nota 10. (Aici a intervenit primarul și a spus că acasă, în loc să discute cu soția despre problemele copiilor proprii, el le discută mereu pe cele ale copiilor satului. Doar că a zis că nu-i pare rău și că se mândrește cu ceea ce a lăsat în urma sa pentru sat).

Încetul cu încetul, satele noastre ajung să aibă grădinițe măcar cât de cât apropiate de standardele civilizate. Asta ne bucură. Ne întristează însă faptul (foarte tare ne întristează) că, din păcate, în localitățile noastre rurale se nasc tot mai puțini copii și teamă mi-i să n-ajungem când vom duce și micuții de grădiniță la o instituție de resort din satele vecine, pentru a optimiza cheltuielile, așa cum s-a întâmplat (din păcate) cu multe școli. Viața va arăta. Or, guvernanții trebuie să facă pe dracu-n patru ca viața să fie mai ușoară în țară. Așa, chiar dacă tinerii plecați peste hotare nu se vor întoarce înapoi, măcar cei rămași să nu plece, altfel…

Oricum, la grădinița de copii din Olișcani acum e ca la cele din oraș. Asta bucură tare, tare mult.

Sergiu CUMATRENCO

Post scriptum. Când articolul era deja gata de tipar, am mai aflat câte ceva despre isprăvile pozitive ale administrației satului Olișcani din ultimii ani. Astfel, ne-am informat:

Casa de cultură a fost redeschisă după mulți ani de aflare în stare avariată. Aici au fost investiți 1,2 milioane de lei. La moment în ea activează 2 colective-model (fanfara de fete „Olișca”și ansamblul de dans „Răzeșii”), cât și colectivul de amatori ai cântecului popular „Datina”.

Biblioteca pubică a fost reparată capital din sursele proprii în sumă de 170 de mii de lei și dotată cu tehnică informațională prin intermediul programului „Novateca”.

De asemenea au fost amenajate cimitirele, s-a acordat ajutor la reparația bisericilor din sat în sumă de 42 de mii de lei.

Anual se reabilitează drumurile locale în sumă de 300 mii lei.

În localitate se implementează proiectul finanțat de Fondul pentru Eficiență Energetică ,,Modernizarea sistemului de Iluminat Public Stradal”, costul estimativ fiind de 1 milion 200 de mii de lei.

Este elaborat proiectul de execuție „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare din satul Olișcani”, înaintat spre finanțare la Fondul Național Ecologic. Costul elaborării proiectului este de 375 de mii de lei. Banii au fost achitați în felul următor: 200 de mii de lei – de la Consiliul raional și 175 de mii de lei – din bugetul local. Costul estimativ al lucrărilor constituie 68 de miloane de lei.

Au fost create condiții mai bune pentru activitatea eficientă a angajaților primăriei, cât și pentru beneficiarii serviciilor acordate de primărie.

Apropo, în aceeași zi, când a avut loc sfințirea grădiniței de copii, a fost sfințit și blocul administrativ al Primăriei, care, după cum spun oamenii satului, n-a fost sfințit niciodată.

S. C.

[Best_Wordpress_Gallery id=”14″ gal_title=”Gradinita de copiii din s. Oliscani”]